Technieklokaal maakt jeugd enthousiast voor ‘ondergesneeuwd’ vak

Iedere schooldag staan vrijwilligers klaar om kinderen technische vaardigheden te leren.
© Omroep Gelderland
.
WINTERSWIJK – De technische sector heeft altijd nieuwe mensen nodig. Het Technieklokaal Skills in Winterswijk is zich daarvan bewust en zet zich in om de jeugd enthousiast te maken voor techniek. Dat is nodig, vindt coördinator Thomas Schroër, ‘want techniek raakt ondergesneeuwd’.
In het Technieklokaal Skills staan vrijwilligers elke schooldag klaar om kinderen uit de hoogste klassen van het basisonderwijs in Winterswijk vertrouwd te maken met technische basisvaardigheden. Alle basisscholen van Winterswijk komen hier. Dat zijn ongeveer 350 leerlingen per jaar.
Ze ontdekken de verschillende soorten techniek, zoals solderen, metaalbewerking, houtbewerking, elektrotechniek en robotica. “De ontwikkelingen gaan razendsnel, we hebben veel goede ingenieurs nodig, daarom is het belangrijk de jeugd hiermee in contact te brengen”, zegt coördinator Thomas Schröer .
 

‘Techniek raakt ondergesneeuwd’

Een van de leerlingen die les krijgt, is Simel. Ze vindt het heel leuk om dingen te maken. “Je kunt hier dingen leren die je op school niet leert. Je kunt met apparaten werken, dat vind ik heel leuk.”
Volgens Schröer is techniek een ondergeschoven kindje geweest de laatste decennia. “De maatschappij heeft gedacht dat als je goed kunt leren, je maar door moet studeren, richting bijvoorbeeld ict of filosofie. Elke ouder stimuleert kinderen om door te studeren. Techniek raakt daarbij vaak ondergesneeuwd.”
 

Begeleiders gezocht

Om de leerlingen enthousiast te maken voor techniek is Skills op zoek naar leerlingbegeleiders. Mensen die hun liefde voor het vak techniek over willen brengen op jonge leerlingen. “Je hoeft zelf geen technicus te zijn, enige affiniteit met techniek is voldoende. Je moet het uiteraard wel leuk vinden om met jongeren te werken, verduidelijkt Schröer.
 
Meer weten? Klik hier voor de uitzending over Skills in het programma Gelderland Helpt, met daarin ook de oproep voor vrijwilligers. De uitzending is hieronder te zien.
.

Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.Gelderland Helpt is te vinden op: