Gelezen in de Zakengids van 12 mei 2021:
Gerard van Buuren werd, net als twee andere Tielenaren, op 26 april verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Zelfs zijn vrouw Wil wist van niets. Waaraan heeft deze gepensioneerde leraar handvaardigheid een lintje te danken?
“Ik zou mezelf nooit opgeven voor een lintje”, zegt Gerard van Buren (84) bescheiden, “maar al die positieve reacties waren wel ontzettend leuk!”. Het appartement van Gerard en zijn echtgenote staat vol bloemen en kaarten, de e-mailbox puilt uit en de telefoon blijft maar rinkelen. Wat wáren ze verbaasd toen burgemeester Beenakker op de dag voor Koningsdag ineens voor de deur stond en naar Gerard vroeg. “Dat lijkt me sterk” was zijn nuchtere reactie, maar al snel bleek dat zijn vrienden van Stichting Techniekwedstrijd een complot hadden gesmeed met hun kinderen, die op dat moment ’toevallig’ op visite waren. Zodra de burgemeester zich meldde werd hen ook duidelijk waarom zoonlief zo nodig een ZOOM-verbinding wilde testen: de rest van de familie keek online mee bij de uitreiking. Vanwege corona kreeg hij de onderscheiding in beperkt gezelschap opgespeld. Buiten, onderaan het gebouw. Wil: “Ik was behoorlijk nerveus en nogal luchtig gekleed. Dat Gerard een net donkerblauw overhemd droeg, was een gelukkig toeval.”
Creatieve techneut
Veel volwassenen uit de regio kennen Gerard nog uit de tijd dat hij leraar tekenen en handvaardigheid was op het RSG-Lingecollege – voorheen De Waalstroom. Een docent met een groot hart voor zijn leerlingen. Anderen kennen hem als collectant, medewerker van Stichting Leergeld, lid van huurdersbelangenorganisatie van SCW/Thius, sportfietser of actieve tennisser. Teveel om op te noemen, en veel vrijwilligerswerk. Voor een jongere generatie is hij de meneer die hen – en hun leerkrachten- op gang helpt bij de jaarlijkse techniekwedstrijd voor basisscholen. Al 24 jaar komt Gerard over de vloer bij scholen in de regio als promotor van techniekonderwijs: eerst als medewerker van project Toekomstpad van de Kamer van Koophandel en daarna, vanaf 2005, als vrijwilliger bij Stichting Techniekwedstrijd Rivierengebied. Voor de opdracht van dit jaar, “Bouw een molen die energie opwekt”, heeft hij zoals vaker een voorbeeld gebouwd om leerlingen te inspireren. Compleet met mini-schoepenrad en dynamo. “Het is niet de bedoeling dat leerlingen dit na gaan maken, maar ik wil ze hiermee laten zien wat zoal mogelijk is met gebruik van basistechnieken. Wel jammer dat ik in coronatijd alleen contact heb met de leerkrachten, want werken met kinderen is toch het leukst!” Gerard beschikt niet alleen over didactisch en technisch talent, maar ook over een flinke dosis creativiteit. Dat laatste is ook te zien aan de vele foto’s en abstracte objecten die hij tot op de dag van vandaag maakt. Veel ruimte om te klussen is er niet in hun appartement, maar hij weet elders altijd wel een ‘werkplek’ te vinden. Want stilzitten, dat is aan Gerard niet besteed.
Corien Remijn
“Werken met kinderen is en blijft toch het leukste”