De Gelderlander over de Techniekwedstrijd 2021

Hieronder een leuk en positief artikel op de website van De Gelderlander. Het stuk is geschreven door TechGelderland en gaat over de Techniekwedstrijd 2021.

Gepubliceerd op 22 juni 2021
.
Een windmolen, model strandmolentje, die windkracht omzet in elektriciteit waarmee een lampje gaat branden. Met dat idee, praktisch uitgewerkt en mooi vormgegeven, heeft het team van openbare basisschool De Waerdenburght in Waardenburg de Techniekwedstrijd Rivierenland 2021 gewonnen.

‘De Waerdenburght is een van de weinigen, die zich precies aan de opdracht heeft gehouden en laat zien hoe de energie wordt opgewekt en waarvoor de energie wordt gebruikt’, zegt Theo van Bijsteren, coördinator van de stichting Techniekwedstrijd Rivierenland. ‘Maar het zijn stuk voor stuk mooie werkstukken geworden. Er zijn heel vernuftige molens bij.’
Duurzaamheid is dit jaar het thema van de Techniekwedstrijd met als opdracht: bouw een molen, die energie opwekt. Op vijftien basisscholen in Rivierenland gingen ruim 350 leerlingen vanaf maart hiermee aan de slag.

Technisch lesmateriaal

De eerste prijs voor De Waerdenburght bestaat uit een waardebon van 250 euro voor technisch lesmateriaal. Het ontwerp van een watermolen van openbare basisschool De Meent in Ommeren won de tweede prijs (waardebon van 200 euro). Het Drechtster College in Dordrecht won de derde prijs (waardebon 150 euro) én de themaprijs.
De themaprijs wordt jaarlijks beschikbaar gesteld door het technische bedrijf Ceratec in Geldermalsen. ‘De directie van Ceratec heeft de vindingrijkheid gewaardeerd in het ontwerp van het Drechster College. Daarin zijn verschillende technieken gecombineerd, die allemaal met energie te maken hebben’, verklaart Theo van Bijsteren.

Jeugdprijs

Het ontwerp met de ruim twee meter hoge ‘klassieke’ molen omgeven door een sloot van christelijke basisschool de Dominee Derksenschool uit Ravenswaaij kreeg de Jeugdprijs. De combinatie van windenergie en voor als er geen wind is waterkracht, via een waterrad in de sloot viel in de smaak bij de jeugdjury. Net als de fraai uitgewerkte omgeving van de molen.
De mensen van de Techniekwedstrijd Rivierenland hebben de prijzen op hun eigen school aan de winnende leerlingenteams uitgereikt.

Juryleden uit techniekwereld

Zeven juryleden, allemaal afkomstig uit de techniekwereld, beoordeelden woensdagmiddag 16 juni de tien werkstukken, die door basisscholen uit het Rivierengebied zijn ingezonden. Addy Borgstein van de firma Oostendorp Apparatenbouw in Tiel is één van de juryleden, die de werkstukken kritisch bekijkt. ‘Er zitten hele originele en praktische ideeën bij. Een molen met de vleugels van een kolibrie, bijvoorbeeld. Of een windmolen voor een lantaarnpaal in de straat.’

Logboek: goed samenwerken

Bij de werkstukken hoort ook een logboek waarin het proces van idee naar werkstuk staat beschreven. De jury beoordeelt de werkstukken onder meer op de relatie met het thema, originaliteit, vormgeving en de toegepaste materialen. Elisa Lamy en Wilma de Wolf zijn de juryleden die de logboeken beoordelen. ‘Dat is altijd een verrassing’, zegt Elisa Lamy. ‘Sommige logboeken zijn heel compleet andere logboeken zijn nauwelijks ingevuld. Blijkbaar was daar geen tijd meer voor.’ In de logboeken wordt de planning van het project bijgehouden en wordt de samenwerking in een team beschreven.
‘Bijvoorbeeld hoe een oplossing is bedacht voor bepaalde moeilijkheden’, zegt Elisa Lamy. ‘Dat is belangrijk bij techniek, dat je goed met elkaar samenwerkt en communiceert.’

Afgeslankte vorm

Na een jaar zonder Techniekwedstrijd Rivierenland in 2020 door de coronapandemie zag de organisatie zich dit jaar om dezelfde reden genoodzaakt de wedstrijd in afgeslankte vorm te houden. ‘We zijn blij dat er weer een techniekwedstrijd is, dankzij onze trouwe sponsoren. We hebben ervoor gekozen dit jaar alleen de beste werkstukken per school te beoordelen’, legt Theo van Bijsteren uit. ‘We hebben nu tien werkstukken, andere jaren zijn er meer dan honderd. De eindpresentatie met de prijsuitreiking kon dit jaar niet doorgaan. Heel jammer, want dat is een feestelijke gebeurtenis, waarbij alle leerlingen welkom zijn bij Bouwmensen in Geldermalsen om de werkstukken te bekijken. Dat komt allemaal volgend jaar weer.’