Techniekwedstrijd 2022 officieel geopend

wo 23 mrt 2022

GELDERMALSEN • Corona gooide vorig jaar roet in het eten, maar in 2022 kon de Stichting Techniekwedstrijd weer een échte Startmanifestatie organiseren. Doel van de Techniekwedstrijd is leerlingen in de hoogste groepen van het basisonderwijs, te interesseren voor techniek, door hen te laten ervaren hoe leuk techniek is.

Dit jaar is het thema van de wedstrijd, welke 3 maanden duurt, om in de klas samen een oeververbinding te bouwen. De aftrap voor dit leuke initiatief werd gehouden bij Bouwmensen in Geldermalsen.

Groep 8 van de Rehobothschool uit Ochten is dit jaar uitgenodigd om aan de ‘kick-off’ deel te nemen. Na het welkomstwoord van de voorzitter, Koos Karsijns, gaf korporaal Van der Gaag van de Genie uitleg over hoe de Genie bruggen bouwt in zowel oorlogstijd als ook in vredestijd. Bijvoorbeeld bij de Vierdaagse van Nijmegen en De Bloesemtocht. Hierna gingen de leerlingen in drietallen aan het werk om een brug te bouwen van karton aan de hand van een werkblad.

De leerkracht van de Rehobothschool, Bert van Dee, doet al vanaf het begin mee aan de techniekwedstrijd. “Het is belangrijk, dat kinderen in aanraking komen met techniek. Het is een verplicht vak op de basisschool en de Techniekwedstrijd biedt elk jaar een project, dat uitstekend in het schoolprogramma past”

Tijdens de startmanifestatie ondertekende het bestuur van de Stichting Techniekwedstrijd een sponsorcontract met Het Burgerweeshuis Tiel. Het Burgerweeshuis, net als veel andere sponsoren met hart voor dit initiatief, ondersteunt de techniekwedstrijd financieel, waardoor de continuïteit ook voor de komende 5 jaar is gegarandeerd. Tevens is de Burgerweeshuisprijs in het leven geroepen voor het best uitgewerkte logboek.

De leerlingen werkten ondertussen ijverig door om hun brug af te krijgen. Er moest precies gemeten worden om de onderdelen passend te krijgen. “Precies meten is wel lastig, maar het lukt wel hoor”, aldus een van de leerlingen.

Toen de bruggen klaar waren moest natuurlijk wel getest worden, of de brug sterk genoeg is. Een vrij zwaar autootje moest veilig over de brug kunnen rijden en….. alle bruggen doorstonden de test gelukkig moeiteloos. Als afsluiting overhandigde de werkgroepcoördinator, Theo van Bijsteren, het eerste startpakket aan een leerling en de leerkracht van de Rehobothschool. Hiermee is de Techniekwedstrijd 2022 officieel geopend. De slotmanifestatie met tentoonstelling en prijsuitreikingen is vrijdag 17 juni 2022.

Bericht uit: Het Kontakt editie West Betuwe woensdag 23 maart 2022.