Pers

  • Er was veel aandacht voor de startmanifestatie bij Kraanbedrijf Schiltmans in Tiel. 

De Tielenaar maakte een mooie fotoreportage en hield een interview met onze voorzitter Koos Karsijns. Dit Interview is verwerkt in een prachtig filmpje, geproduceerd door Jan Bouwhuis KLIK HIER 

 

  • De Zakengids gaf aandacht over een halve pagina, zie hieronder
Leerlingen van groep acht van de de Prins Clausschool uit Tiel hadden woensdag een wel heel bijzondere praktijkles. Bij Kraan en Transportbedrijf Schiltmans op industriebedrijf Kellen hoorden zij veel over verticaal transport. Daar gaan ze een werkstuk over maken. (Foto Jan Bouwhuis)
Leerlingen van groep acht van de de Prins Clausschool uit Tiel hadden woensdag een wel heel bijzondere praktijkles. Bij Kraan en Transportbedrijf Schiltmans op industriebedrijf Kellen hoorden zij veel over verticaal transport. Daar gaan ze een werkstuk over maken. (Foto Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)
 

Jaarlijkse techniekwedstrijd gaat verticaal

za 10 mrt 2018, 14:20 
 
De jaarlijkse techniekwedstrijd voor leerlingen van groep acht van de basisschool is weer van start gegaan. Het thema is ditmaal verticaal transport. De leerlingen van de Prins Clausschool uit Tiel hadden gelukkig geloot. Zij mochten de openingsceremonie bij wonen. Een heel nieuwe wereld ging voor hen open.

Tiel - Directeur Giel van Kessel van hijs- en transportbedrijf Schiltmans ontving de leerlingen samen met een vertegenwoordiger van de brancheorganisatie op zijn bedrijf op industrieterrein Kellen. Daar schetste hij met reuze stappen de geschiedenis van het meer dan 100 jaar oude bedrijf. Dat begon met paardentractie en groeide uit tot een geavanceerd bedrijf, dat nu beschikt over een ultra modern machine- en wagenpark. Naast het 'gewone' hijswerk kan het bedrijf de meest ingewikkelde en zware hijsklussen uitvoeren met tientallen kraanwagens met een verschillend bereik en hefvermogen.


Verticaal transport

De leerlingen kregen een goed beeld van de verschillende manieren van verticaal transport. Onder meer heftrucks, allerlei typen kranen, liften, transportbanden vijzelsystemen en poldermolens passeerden de revue. Een rondleiding in het kleine museum van het bedrijf en over de immense werkplaats en buitenterrein completeerde het programma. Het gaat goed met de bouw. Op één na, waren alle kranen ergens in het land aan het werk. Maar die aanwezige kraan was dan ook een technisch wonder. Met een paar drukken op het bedieningspaneel ontvouwde de samengevouwen metaalmassa zich tot een hoge mobiele bouwkraan met een enorm bereik.

Tot slot van het programma reikte Koos Karsijns, de voorzitter van het bestuur van de techniekwedstrijd de bouwpakketten uit aan de school.

Karsijns: "De techniekwedstrijd wordt dit jaar voor de veertiende keer gehouden. Scholen uit heel het westelijke deel van het Rivierengebied kunnen meedoen. De leerlingen van groep 8 maken in groepjes van meestal vier of vijf leerlingen een technisch werkstuk, dat past bij het jaarthema. Dit jaar doen ongeveer 400 leerlingen, die afkomstig zijn van 16 scholen mee. Op vrijdag 15 juni is de feestelijke slotmanifestatie voor alle deelnemers op het terrein van Bouwmensen, het opleidingsinstituut voor de bouw in Geldermalsen."

"Het doel van de techniekwedstrijd is om jongeren kennis te laten maken met de techniek. We hopen dat een aantal van hen kiest voor een technische opleiding. Er is een enorm tekort aan technici en dat tekort wordt in de toekomst alleen nog maar groter.