Nieuw op de site

De Bloeiende Betuwe blij met hun eerste prijs

De leerlingen van de Bloeiende Betuwe uit Rhenoy ontvingen uit handen van een lid van de werkgroep van de Techniekwedstrijd hun eerste prijs. Deze prijs, ter waarde van 250 euro, mochten ze zelf uitzoeken. Er was gekozen voor een Strawbees Coding & Robotics Kit ,scratch controllers, een lijmpistool aangevuld met schuurpapier en houtlijm. De hele school heeft het winnen van de hoofdprijs gevierd, hetgeen een verzekering is, dat er volgend jaar weer enthousiast door de school met de techniekwedstrijd zal worden meegedaan.

 

De Achtbaan in Tiel blij met hun tweede prijs 

Winnende werkstukken op de open dag van Ceratec.

De dag na de slotmanifestatie zijn de winnende werkstukken tentoongesteld bij de open dag van het bedrijf Ceratec, dat ook op de Poppenbouwing is gevestigd. Tussen alle hightec machines van het bedrijf was het vooral voor de kinderen leuk, dat er ook dingen waren, waar ze wél met hun handjes aan mochten zitten. Een leuk initiatief om een bredere belangstelling te wekken voor de techniekwedstrijd.

 

 

 

 

De Bloeiende Betuwe uit Rhenoy wint 15e techniekwedstrijd.

 

Geldermalsen - Op het terrein van Bouwmensen in Geldermalsen werd vrijdag de slotdag van de vijftiende techniekwedstrijd voor basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8 in het Rivierengebied gehouden. 450 leerlingen van 19 basisscholen maakten 81 werkstukken op basis van het thema "Kettingreactie". Deze werkstukken staan tentoongesteld in de ruimtes van Bouwmensen. Gedurende de afgelopen maanden waren zij op speelse, maar leerzame wijze bezig met hun werkstuk en daarmee met techniek.Dat is de gedachte achter de Stichting Techniekwedstrijd; Kinderen op de basisschool in aanraking brengen met techniek. Er is een groot tekort aan technische mensen en dat zal de komende jaren nog doorzetten, omdat steeds minder mensen voor een technisch beroep kiezen.

 

De Stichting Techniekwedstrijd, die geheel door vrijwilligers wordt gerund, bedenkt ieder jaar een thema. Zij zorgt, dat de deelnemende scholen materialen krijgen om te starten. De scholen krijgen enkele adviserende bezoeken van ervaren technische mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Op vrijdag 14 juni is alle deelnemende leerlingen een feestelijke ochtend aangeboden met optredens van zanger Rutger, DJ-Ramon en technisch-goochelaar Lodewijk de Widt. Op deze ochtend zijn uiteraard ook de prijzen in de verschillende categorieën uitgereikt.

 

 Uitslagen van de Techniekwedstrijd 2019
Hoofdprijzen
Winnaar 1ste prijs: De Bloeiende Betuwe uit Rhenoy
Het werkstuk is gemaakt door: Lars, Ruben, Feike, Francis en Marit.
Winnaar 2de prijs: De Achtbaan uit Tiel
Winnaar 3de prijs: Prins Clausschool uit Tiel
Overige prijzen:
Winnaar van de jeugdjuryprijs: De Tweestroom uit Altforst
Het werkstuk is gemaakt door: Nina, Luna, Karsten en Johnny.
Winnaar van de themaprijs, de Ceratec Award: Prins Clausschool uit Tiel
Het werkstuk is gemaakt door: Jytske, Mohammed, Julie, Britt en Lara.

 De 3 winnende scholen ontvingen een cheque, waarvan de waarde moet worden besteed aan technisch gerelateerde artikelen. De overige prijswinnaars gingen met een gevulde gereedschapskist naar school terug.

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

              

Techniekwedstrijd met kettingreactie van start

Geldermalsen – Op woensdag 6 maart gaf de Stichting Techniekwedstrijd Rivierengebied het startschot voor de wedstrijd van 2019 met het thema ‘kettingreactie’. Omdat 2019 het vijftiende jaar is, dat de techniekwedstrijd wordt gehouden, werd er een extra feestelijk tintje aan dit lustrumjaar gegeven. Onder leiding van de Ontdekfabriek uit Eindhoven maakten de leerlingen van de Waaijer uit Wadenoyen en de Rehobothschool uit Opheusden een enorme kettingreactie in de grote ruimte van Bouwmensen in Geldermalsen. In 3 kwartier bouwden de kinderen een kettingreactie met allerlei onderdelen, die met veel fantasie, maar vooral door goede samenwerking tot stand kwam. Hoewel er hier en daar een helpend handje en een extra zetje nodig was, bereikte de kettingreactie moeiteloos het eindpunt. Veel enthousiaste leerlingen legden het resultaat vast op hun mobieltje.

Hierna kreeg iedereen in de kantine van Bouwmensen een hapje en een drankje. Na de pauze kregen de leerlingen nog enkele activiteiten aangeboden, waaronder de taak om uit een escape-room te ontsnappen. Gelukkig lukte dat iedereen. Aan het eind van de ochtend overhandigde Koos Karsijns, de voorzitter van de stichting, de eerste startpaketten aan de 2 scholen. Hiermee ging de wedstrijd symbolisch van start.

In maart worden alle deelnemende scholen bezocht door leden van de Stichting Techniekwedstrijd. Dan worden ook daar de startpakketten aangeboden. De scholen kunnen dan aan hun project beginnen. Op vrijdag 14 juni is de eindmanifestatie op het terrein van Bouwmensen in Geldermalsen. Hier worden alle werkstukken tentoongesteld en zullen tijdens een feestelijke ochtend de prijswinnaars bekend gemaakt worden.